Älä pala loppuun etätyössä! – Etätyöläisen huoneentaulu

Monilla työpaikoilla virtuaalivälineet on otettu haltuun ja jonkinlainen arki on saavutettu.

Vanha käsitys siitä, että vieressä vahtiva pomo on tehokkaan työnteon tae, on onneksi kuopattu useimmissa organisaatioissa. Vanhakantaisemmissa organisaatioissa toki vielä pinnistellään: voiko työntekijään luottaa?

Tämänhetkisen tiedon valossa näyttää siltä, että suurin osa johtajista, asiantuntijoista ja työntekijöistä enemmänkin polttaa itseään loppuun ja vääntää liekkiä kovemmalle oman hyvinvointinsa ja jaksamisensa kustannuksella.

Johtajan vaikea päätös on selvittää mihin nyt on tärkeintä keskittyä. Nyt joutaa romukoppaan moni sellainen suunta ja työtapa, joista aiemmin pidettiin kiinni. On jopa syytä kysyä kannattaako niihin palata sittenkään, kun lähityöhön lopulta palataan.

Tässä on ehdotuksemme rohkean johtajan huoneentauluksi etätyöntekijälle.

Rohkean johtajan huoneentaulu etätyöntekijälle

 • Pidä itsestäsi huolta
  Ota aikaa tauoille ja venyttele vänkyrät pois. Juo riittävästi vettä ja muista myös ruokailut.
 • Etsi mukava työskentelypaikka
  Huomioi millaiset työasennot sopivat sinulle ja kehollesi. Tee olosi mukavaksi joogamaton avulla, laita pallo alaselän tueksi, nappaa silityslauta seisomapöydäksi tai lemmikki tyynyksi.
 • Sovi kokouksille aikataulut ja huolehdi niiden toteutumisesta
  Aikataulusta kiinni pitäminen on välittämistä:
  etäpalaverillakin on aloitusaika, tavoitteet, käsiteltävät asiat ja lopetusaika.
 • Mikäli mahdollista, älä vietä koko päivää palavereissa
  Tarkista onko läsnäolosi oikeasti välttämätön. Jos pidät useita peräkkäisiä etäkokouksia, varaa kolmen vartin työskentelyn jälkeen vartti työn tehostamiseen: 5 minuuttia edellisen kokouksen asioihin, 5 minuuttia itsellesi ja 5 minuuttia seuraavan kokouksen valmisteluun.
 • Mykistä mikrofonisi kun et puhu kokouksessa
  Näin taustaäänet eivät häiritse muita ja kaikkien on helpompi keskittyä.
 • Löydä oma tapasi keskittyä
  Puuhat, jotka eivät vaadi huomiotasi, kuten kutominen, kävely tai piirustelu saattavat auttaa keskittymistä ja pitää mielen virkeänä. Seiso vaikka päälläsi, jos se auttaa.
 • Tee etätyöstä itsesi näköistä
  Tämän toimiston voit sisustaa oman makusi mukaan – ainakin sen osan, joka ei näy kameroille. Kerää ympärillesi esineitä jotka ilahduttavat sinua tai nauti pelkistetystä tyylistä.
 • Ylläpidä ja rakenna tiimihenkeä – se on etätöissä erityisen tärkeää
  Tee tiimin kanssa myös muuta kuin työasiaa – järjestä vaikka virtuaalinen viikkolounas tai kokoa tiimi virtuaaliselle fläppitaululle, jossa saa jakaa arjen sankaritekoja tiskien pesusta lemmikin agilitypalkintoon.
 • Laita välillä videokuva päälle
  Mikäli yhteydet eivät mahdollista videokuvan päällä pitoa, voit jakaa vaikka kuvan koti-toimistolta tai etätyöpaikkasi läheltä. Tarpeen tullen luovan kaaoksen saa siistiksi filtterillä. Vaatteiden korvaamista filtterillä emme kuitenkaan suosittele.
 • Muista kysyä työkaverilta, mitä hänelle kuuluu
  Myös hauska kuva, virtuaalinen halaus tai muu sopiva tervehdys saattavat ilahduttaa.
 • Pidä omalta osaltasi huolta, että kaikkia kuunnellaan
  Tarvittaessa osallistamiseen löytyy välineitä kyselyistä virtuaalisiin post-it lappuihin.
 • Hymyile, rakenna yhteistyötä kannustamalla muita ja osallistu rohkeasti

Jos tarvitset muistilistan näkyvillesi, tästä linkistä löydät huoneentaulun myös tulostettavassa muodossa

Miten muistan kuka olen?

Seisahdan hetkeksi aamukahvin hakumatkalla ja tutkailen töihinsä kiiruhtavia ihmisiä. Pohdin työn merkityksellisyyttä, eli sitä kuinka merkittävää on, että joka ikinen työntekijä hahmottaa työnsä syvemmän merkityksen. Kuinka ilman juuri hänen panostaan ei synny rakkautta eikä rahaa.

Mihin se merkitys sitten joskus katoaa?

 • Arjen kiireisiin
 • Kaatuneeseen kahvikuppiin
 • Murjottavaan kollegaan
 • Toimimattomaan työvälineeseen
 • Etäiseen pomoon
 • Epäselviin tavoitteisiin
 • Epärealistisiin visioihin…

Ja niin edelleen. Katoaminen on helppoa.

Millä välineillä voisi olla katoamatta? Miten muistaa joka päivä arjessa

Kuka olet, missä olet hyvä ja miksi sinua tarvitaan.

Ja kuinka kertoa siitä toisille samaan tyyliin kuin se toinen niistä Pietarinkirkon rakentajista: minä teen maailman upeinta ihmisten ja jumalan kohtaamispaikkaa.

Toisinkin voisi sanoa, jos niin valitsisi: minä tässä vaan ladon näitä tiiliä. Mutta miksi kukaan valitsisi niin?

Muistilistapeliä

Tee tänään! Kiireellinen! Kauppalista. Pakkauslista. To-do -lista mökille!

Moni meistä elää kalenterin ja listojen varassa. Eikä ihme. Listat helpottavat arkea monin tavoin. Kun asian kirjoittaa ylös, sitä ei tarvitse pitää työmuistissa, mikä vapauttaa aivokapasiteettia muihin asioihin.

Hyvä tapa kääntyy kuitenkin itseään vastaan, jos lista vain pitenee töiden kasaantuessa. Pitkät ja päättymättömät listat voivat uuvuttaa tehokkaankin suorittajan.

Ongelmallista on myös, kun samanlaisia listoja löytyy työpäivän päätteeksi myös perheen, ystävien ja harrastusten parista. Listoja kertyy paperille, post-iteille, tietokoneelle ja mobiililaitteeseen. Päällekkäiset ja toisistaan erilliset tehtävät seuraavat toistaan. Onko kumma jos kuppi on nurin?

Miten muistilistapelin voi voittaa?

Yksi hyödyllinen keino on määritellä listan alkuun esimerkiksi kullekin päivälle tai viikolle yhdestä kolmeen tärkeintä asiaa ja fokusoida tekemisen energia niihin.

Voit myös kokeilla jäsentää sinulle itsellesi toimivinta listaustapaa seuraavin kysymyksin:

 • Minkä asioiden kirjaaminen ylös auttaa sinua arjessa? Millaiset merkinnät kuormittavat turhaan?
 • Missä muodossa lista on helposti ulottuvillasi? Puhelimessa, pilvessä vai paperilla?
 • Tarvitseeko tiimisi tai projektisi jaettuja työlistoja? Millainen on toimiva jaettu työlista?
 • Millaisiin merkintöihin on helpointa tarttua?
 • Tarvitseeko listaasi liittää lisätietoja, esim. linkit?
 • Miten saat raivattua palautumiselle ja levolle aikaa, johon listat ja ”pitäisi-ajattelu” eivät ulotu?

Jotkut suosivat lisäksi muistisääntöjä, jotka muistuttavat heille tärkeistä asioista, kuten:

”Kenelle tämä asia oikeasti kuuluu?”
”Määräänsä enempää ei voi tehdä.”
”Maailma ei kaadu vaikka en ehtisi olla täydellinen”
”Kyllä se asia muistuttaa itsestään, jos se on oikeasti tärkeä.”

Mistä sinun pitäisi muistuttaa itseäsi?

Haastavat tyypit työpaikalla 2 – Rajaton esimies

”Tämä uusi projekti on tärkeä ja todella mielenkiintoinen. Niin paljon mahdollisuuksia! Niin siis tietenkin myös normihommat hoituvat sinulta samalla tavalla, kun ne on aiemminkin hoituneet, eikö niin?”

”Jos et saa kaikkea tehtyä, sinun täytyy miettiä tarkemmin omaa ajanhallintaasi. Ei meillä ole mahdollisuutta saada lisäresursseja tai ostopalveluita, kun firman tilanne on niin huono.”

Oletko tavannut tämän esimiestyypin tai muistat joskus toimineesi hänen alaisenaan? Tai ehkä tunnistat itsesi yhdeksi lukemattomista hyvää tarkoittavista ja asiastaan innostuneista kehittäjätyypeistä, jonka on vaikea rajata työmäärää, sillä huomiostasi kilpailee jatkuvasti useita mielenkiintoisia työtehtäviä.

Kun koko osasto oireilee ylettömän työmäärän alla, syynä saattaa olla rajaton esimies. Rajaton esimies kasaa töitä itselleen ja muille, eikä osaa sanoa ei – silloinkaan, kun sitä mitä kipeimmin tarvittaisiin. Tällainen esimies saattaa huomaamattaan ja tahtomattaan ylikuormittaa koko osaston.

Rajattoman esimiehen tapaus on johtajalle kaksiteräinen miekka. Monessa asiassa yhteistyö voi toimia kuin tanssi – etenkin johdon suuntaan, sillä hän ei juurikaan kyseenalaista saamiaan toimeksiantoja. Toisaalta rajattomuus saattaa peittää alleen sen, että esimiehen johtamassa organisaatiossa ei kaikesta hyvästä huolimatta voida hyvin. Rajaton esimies voi aiheuttaa tahtomattaan ison riskin vaihtuvuuden kasvulle, osaavien ihmisten uupumiselle ja pitkille sairauspoissaoloille.

Johtajan vastuuseen kuuluu päättää, missä vaiheessa rajattoman esimiehen toimintaan pitää puuttua. Entä jos et ole varma onko kyse ongelmallisesta rajattomuudesta?

Rajattoman esimiehen arviointiin ja tukemiseen voit kokeilla seuraavia toimenpiteitä:

Jos esimies ottaa lähtökohtaisesti vastaan kaikki sinulta ja muilta tulevat toimeksiannot niitä kertaakaan kriittisesti arvioimatta, on syytä huolestua.

 • Kysy itseltäsi: Osaako esimies tukea ja rajata alaistensa työkuormaa niin, että toiminta on tehokasta? Onko työyhteisö määritellyt selkeät ydinprioriteetit? Onko kehittäminen fokusoitua niin, ettei kaikkea yritetä parantaa kerralla?
 • Kerääntyykö esimiehen organisaatioon useampia ”jokapaikan höyliä”, jotka hoitavat juoksevia asioita, kun muut eivät ehdi tai istutaanko tiimissä paljon sisäisissä palavereissa? Kertooko tämä kenties siitä, ettei työtä ole lähtökohtaisesti organisoitu tehokkaasti, tiimin jäseniltä puuttuu osaamista tai ettei tieto eri tekijöiden välillä kulje muutoin kuin palavereissa?

Jos huolesi esimiehen rajattomuudesta osoittautuu aiheelliseksi, voit esimerkiksi:

 • Kutsua hänet säännölliseen tavoitekeskusteluun: mikä on juuri nyt olennaista, mitä tehdään/ei tehdä seuraavaksi
 • Ohjata esimiestä tekemään ja ohjaamaan myös oman tiiminsä jäseniä tekemään perusteltuja resurssisuunnitelmia ja projektisuunnitelmia. Pyydä muistamaan myös riskien analysointi!
 • Rajata esimiehen työnkuvaa sopivasti, luovuutta ja innostusta tukahduttamatta. Palauta esimiehen mieleen koko organisaation tavoite, sen prioriteetit ja resurssien (aika, raha, henkilöt) rajallisuus.
 • Luoda eri keskusteluissa esimiehelle ymmärrystä siitä, että toiminnassa pitää olla jokin yhteinen suunta, johon kuljetaan – kunnes jossain kohdassa tietoisesti valitaan jokin toinen suunta.
 • Ohjata esimiestä arvioimaan omaa toimintaansa ja pyytämään tiimiltään palautetta.

Jos esimies ei kykene esittämään työyhteisönsä visiota, perustehtävää, painopisteitä ja tavoitteita yhdellä A4:lla tai kuvaamaan niitä muulla tavoin selkeästi ja lyhyesti, voit perustellusti:

 • Pyytää häntä kiteyttämään ne, mahdollisesti jopa yhdessä johtamansa tiimin kanssa. Tällä toimenpiteellä tiimi saa yhteistä ymmärrystä suunnasta ja se myös vahvistaa tiimin kyvykkyyttä ja mahdollisuuksia rajata itse omaa tehtäväänsä.
 • Pyytää esimiestä linkittämään työyhteisön tavoitteet valittuihin organisaation teemoihin/painopistealueisiin ja rajaamaan ulkopuolelle ne suunnitelmat ja tavoitteet, jotka eivät selkeästi tuota olennaista lisäarvoa valittuihin teemoihin.

Haastavat tyypit työpaikalla 1 – Täydellisyydentavoittelijan tukeminen

Oletko kohdannut työyhteisössäsi kollegana, esimiehenä tai alaisena täydellisyydentavoittelijan? Tai onko useampi omista hyvistä ideoistasi kaatunut siihen, ettet voinut toteuttaa sitä sataprosenttisesti?

”Mulla on hyviä ideoita, hienoja juttuja joita mä haluan, mutta mä en koskaan aloita niistä mitään. Niin kauan kuin en tee niille mitään, ne pysyy täydellisinä. Heti jos mä teen niille jotain, mä otan riskin että ne epäonnistuu tai että ne toteutuu vain osittain. Jos mä en koskaan ala mitään, ne pysyy täydellisinä.”

Täydellisyydentavoittelu halvaannuttaa helposti ja salakavalasti. On helppoa hukuttaa itsensä suunnitteluun ja pohtimiseen sekä keksiä syitä sille miksi *juuri nyt* ei ole hyvä aika aloittamiselle. Paljon vaikeampaa on löytää itsevarmuutta toimia – silläkin uhalla ettei osaa ottaa huomioon jokaista mahdollista seurausta.

Näistä saattaa olla apua, kun haluat tukea täydellisyydentavoittelijaa toimeenpanossa:

1. Tavoitteen asettaminen

 • Pidä tavoite aluksi utuisena: Millainen lopputulos voisi olla kun se on valmis? Mitä hyviä tuloksia tästä voisi saada?
 • Älä sido ideointia toteutukseen liian varhain: Mitä ajatuksia sinulla on tästä asiasta? Mitä tässä voisi kehittää? Mikä palvelisi X:ää parhaiten?
 • Auta pilkkomaan tavoite toteuttamiskelpoisiin osiin: Millaisiin osiin X:n voi jakaa? Mitä askeleita eteneminen asiassa vaatii?
 • Kannusta realismiin ja rajaamiseen: Mikä voisi olla meille tässä kohtaa/tässä tilanteessa riittävä tavoite? Mikä olisi pieni parannus tai suhteellisen riskitön kokeilu, jonka voisimme tehdä heti?

2. Toteutuksen tukeminen

 • Anna täydellisyydentavoittelijan sanoittaa huolensa ja hyödynnä keskustelussa prosessia, esimerkiksi: Sopiiko, että käydään läpi hankkeen riskit mahdollisimman monipuolisesti seuraavan 20 minuutin aikana ja keskitytään sen jälkeen mahdollisuuksiin (20 min) ja lopuksi toteuttamiseen (20 min)?
 • Varmista, että täydellisyydetavoittelija ei joudu umpikujaan, josta ei ole ulospääsyä. Tämän voit tehdä esimerkiksi niin, että varmistat hankkeen edetessä tarkistuspisteet, joissa tarkastellaan etenemistä ja matkan varrella heränneitä huolia/kysymyksiä.

3. Seurannan järjestelyt

 • Valitse aikataulu ja seuranta henkilön mukaan. Mikäli täydellisydentavoittelija on muutenkin tunnollinen, ei tarkkaa aikataulua välttämättä vaadita. Kirjoita sen sijaan itsellesi muistutus tulla juttelemaan tunnollisen kanssa kuulumisia asiaan liittyen ja antaaksesi tarvittaessa lisätukea.
 • Voit myös antaa henkilön vaikuttaa seurannan tapaan: Millaista tukea toivot minulta matkan varrelta? Sopiiko, jos silloin tällöin kysyn, miten menee?

Mikäli haluat haastaa täydellisydentavoitteluun liittyviä uskomuksia, voit kokeilla esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

 • Tutki seurauksia ja niiden realistista toteutumista kunnioittavasti: Miten määrittelet onnistumisen? Mitä seuraa siitä jos joku asia ei onnistu? Onko asia aina noin? Kenen mielestä? Kuka ajattelee/sanoo niin?
 • Mitä positiivisia seurauksia on jos kuitenkin onnistumme 50%:sesti? Entä 85%?
 • Mitkä asiat auttavat sietämään vähemmän täydellisiä lopputuloksia?

Apua! Esimieheni on näkymätön!

Kadonneen johtajan metsästys

Yhteyttä valitsemaanne esimieheen ei saatu. Yrittäkää myöhemmin uudelleen.

Mitä tehdä, kun johtajan oma esimies katoaa? Syynä voivat olla esimerkiksi kiire, maantieteellinen sijainti, epäselvä organisaatiorakenne, puutteet viestinnässä tai ristiriidat erilaisten johtajapersoonien välillä.

Riippumatta syistä, organisaation huipulla syntyy joskus tilanne, jossa esimies tai johtaja jää itse ilman tarvittavaa tukea.
Tuen puute saattaa näkyä monilla tavoin ja heijastua organisaatioon esimiehen oman epävarmuuden tai työhyvinvoinnin rakoilun kautta. Puuttuva tuki saattaa jopa siirtyä esimieheltä eteenpäin, niin että koko esimiehen johtama organisaatio on hukassa. Pahimmassa tapauksessa yksin jääminen voi heijastua myös yksityiselämään.

Kokosimme joitakin kysymyksiä auttamaan yksin jäänyttä johtajaa:

 • Tietääkö esimiehesi, että tarvitset häneltä tukea? Joskus kyse on siitä, että tarpeitasi ei ole huomattu tai ymmärretty oikein.
 • Oletko pyytänyt esimieheltäsi säännöllistä tapaamista tai varannut sellaisen esimiehesi kalenterista työasioiden hoitoon? Jos et, mikä estää sinua tekemästä niin?
 • Onko organisaatiossasi joku muu ihminen, jonka kanssa voisit keskustella työstäsi? Kenelle voit puhua tilanteesta ja pyytää apua?
 • Onko sinun luontevaa olla yhteydessä esimieheesi? Jos vuorovaikutus tuntuu haastavalta, saatat tiedostamattasi varoa yhteydenottoja. Millä toimenpiteellä voisit hakea tilanteeseen sopivaa ratkaisua?
 • Joskus organisaatioon syntyy voimakkaita hierarkioita tai ”supertähtiä” joiden aikaa ja tilaa varjellaan liikaakin. Muista että on sinun tehtäväsi johtajana ja esimiehenä selvittää omaan työhösi kohdistuvat odotukset ja tavoitteet sekä organisaation strategiset tavoitteet – ja supertähdetkin ovat ihmisiä 🙂
 • Oletko havainnut välillänne arvoihin, toimintatapoihin tai vuorovaikutukseen liittyviä ristiriitoja? Kirjoita ylös kysymys tai tilanne, jota haluaisit käsitellä. Kirjoita alle mitä asioita itse pidät tärkeänä tilanteessa ja mitä haluat selvittää. Kirjoita sitten ylös asiat, joita arvelet esimiehesi pitävän tärkeinä ja tarvitsevan sinulta.
 • Tiedätkö, mitkä esimiehesi odotukset työllesi ovat? Entä jos esimies on fyysisesti läsnä mutta ei tunnu ravistelemallakaan tuottavan sinulle tarpeellista tietoa tavoitteisiin ja prioriteetteihin liittyen? Miten kiteyttäisit kysymyksiksi kolme tärkeintä tarvettasi tai puuttuvaa tietoa? Auttaako niiden kysyminen kirjallisesti? Voitko esittää kysymyksesi esimiehesi sijaan jollekulle muulle, esimerkiksi hänen esimiehelleen tai johtoryhmälle?
 • Mitä muuta voit tehdä organisaatioon tai erilaisten rooliisi kohdistuvien odotusten selkeyttämiseksi?

Mahdottomat alaiset

Onko sinun työyhteisössäsi ihminen, joka koettelee kärsivällisyytesi äärimmilleen? Joku joka silittää kaikkia vastakarvaan ja saattaa rauhallisenkin tiimipelaajan raivon partaalle.

Vuorovaikutukseen ja henkilökemioihin liittyviin ongelmiin on joskus vaikea puuttua, vaikka esimiehenä toki pitäisi niin tehdä. Silloinkin kun työyhteisö oireilee toistuvasti, voivat paremmat hetket laittaa epäilemään, kannattaako asiaa edes ottaa esille juuri nyt, kun tilanne ei ole niin paha kuin se oli hetki sitten.

Teorian ja lainsäädännön kannalta tulkinta on selvä: esimiehen on suojeltava työntekijöitään mm. epäasialliselta kohtelulta, kiusaamisesta puhumattakaan. Arjen tilanteissa tulkinnat ovat kuitenkin paljon haastavampia. Milloin tilanne on niin paha, että ongelmiin pitää tarttua? Voiko käydä niin, että puuttuminen pahentaa tilannetta? Aina ei ole selvää mitä jossakin tilanteessa on tapahtunut ja millainen toiminta palvelee työyhteisöä.

Kokosimme alle kysymyksiä, jotka ovat auttaneet ongelmien rohkeassa käsittelyssä:

 • Mitkä ovat työyhteisön perustehtävät? Tulevatko kunkin vastuulla olevat tehtävät hoidettua laadukkaasti ja ajoissa? Mikä auttaa ja mikä haittaa perustehtävien hoitamista?
 • Näkyykö tilanne asiakkaan tai yhteistyökumppanin palvelukokemuksessa?
 • Mitä toimenpiteitä tilanne vaatii? Mitä muita vaihtoehtoja sinulla on?
 • Tiedätkö toimivan työyhteisöongelman käsittelyn toimintaperiaatteet? Mikä on lainsäädännön kannalta olennaista? Kuka talon sisällä tai ulkopuolella voi auttaa sinua oikeiden toimintamallien löytämisessä?
 • Miten voit varautua ennalta tilanteisiin, joissa ongelmia tyypillisesti ilmenee?
 • Miten voit kehittää työyhteisön luottamuksen tasoa ja keskustelukulttuuria sellaiseksi, että vaikeistakin asioista on mahdollista puhua yhdessä?

Suosituksemme on, että puutut mieluummin turhaan kuin et ollenkaan, mutta tee se fiksusti.

Taitavaan puuttumiseen löydät lisää työkaluja Rohkean johtajan Mahdottomat alaiset ja esimiestyön haastavat tilanteet -koulutuksesta. Ilmoittaudu mukaan tästä!

Rohkean johtajan energiahaaste

Kuinka kesän energiset päivät saisi talletettua kuin marjat pakastimeen?

Kokosimme tähän kuukausihaasteeseen muutamia rohkeiden johtajien hyväksi havaitsemia keinoja hyvän energian ylläpitämiseen. Haastamme sinut valitsemaan niistä yhden, ja lisäämään sen osaksi omaa päivärutiiniasi seuraavan kuukauden ajaksi.

Kuten olemme usein todenneet, pysyvä muutos syntyy päätöksestä ja pienestä arkisesta teosta. Mikä haasteemme viidestä vinkistä sopisi sinun arkeesi parhaiten?

   1) Pidä taukoja ja anna mielesi levätä

   Vapauta jokaisesta päivästä aikaa, jolloin et ole tavoitettavissa, kiinni työssä tai matkalla paikasta toiseen. Meditoi, joogaa, kuuntele musiikkia tai käytä itsellesi mieluiseen mindfulness-harjoitteeseen ainakin 20 minuuttia päivässä. Ota vapaapäivät vakavasti ja kytke sähköposti ja työpuhelin pois päältä. Harrastukset, jotka auttavat meitä irrottamaan sekä mielemme että ruumiimme työrutiineista, ovat erityisen hyödyllisiä.

   2) Tee jotakin luovaa

   Luovaan prosessiin keskittyminen tekee ihmeitä mielelle. Valitse itsellesi sopiva tapa toteuttaa luovuuttasi. Kirjoita runo, sommittele kukka-asetelma, soita, virkkaa, muovaile, kokoa palapeli, askartele käpylehmä tai vääntele foliopallo kiinnostavaan muotoon. Kaikki luova tekeminen sopii pään buuttaamiseen, parantaa ongelmanratkaisukykyä ja helpottaa keskittymistä.

   3) Luovu huolista

   Huolehtimisen on todettu aktivoivan aivojemme palkintojärjestelmää. Meistä tuntuu että teemme huolillemme edes jotakin kun vatvomme niitä mielessämme. On monia tapoja katkaista huolehtiminen, mutta aivotutkimuksen mukaan yksi toimivimmista keinoista – niin omituiselta kuin se jonkun mielestä saattaakin kuulostaa – on kysyä itseltämme mistä olemme kiitollisia juuri nyt. Meidän ei tarvitse edes löytää vastauksia. Pelkkä kiitollisuudenaiheiden etsiminen näyttää laukaisevan positiiviset vaikutukset aivoisamme.

   4) Kohtaa tunteesi

   Moni meistä välttää negatiivisten tunteiden kohtaamista. Pitemmän päälle tunteiden piilottaminen muodostaa kuitenkin sekä kehomme että mielemme kannalta kohtuuttoman rasitteen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, ettei tunteiden hautaaminen ole pitemmän päälle edes mahdollista. Tunteiden kohtaamista voi onneksi harjoitella. Voit aloittaa nimeämällä tunteet, joita tunnet tässä hetkessä. Muistele päivän tapahtumia, ja kuvaile lyhyesti tunteet, joita ne herättävät. Jo muutaman sanan kuvauksella tunteen vaikutus kehomme eri järjestelmiin vähenee merkittävästi.

   Vastaavasti, kun voit hyvin ja mielesi on positiivinen, opettele huomaamaan hyvä olosi. Jos opit huomaamaan hetket, jolloin mihinkään ei satu, saat käyttöösi varsinaisen hyvinvoinnin supervoiman.

   5) Ota aikaa unelle

   Tiedämme että riittävä unensaanti on yksi terveytemme tärkeimmistä edellytyksistä. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat kuitenkin, että pelkkä nukkuminen ei riitä, vaan aivomme saavat kunnollisen huuhtelun haitallisista kemikaaleista vasta kun siirrymme univaiheeseen, jossa näemme unia. Kunnollinen uni parantaa myös ongelmanratkaisu- ja päätöksenkykyä.

   Ovatko makuuhuoneesi ja ennen kaikkea sänkysi sellaiset, että sinun on miellyttävää viettä niissä niinkin suuri pala elämästäsi? Mitä muita muutoksia voisit tehdä parantaaksesi unesi laatua ja määrää?

P.S. Jos mielen ja aivojen hoitaminen kuulostaa sinusta tärkeältä, muista ilmoittautua seuraavaan ilmaiseen aamiaisherättelyymme, Rohkean johtajan Aivokylpylään, 12.10. mennessä.

Tässä ja nyt

Ehkä tunnistat itsessäsi tai ympärilläsi toimeliaan puuskutuksen ja huokailun, jonka tavoitteena on saavuttaa ”kesälomaa varten putsattu tyhjä työpöytä”? Tai kenties otsallesi kihoaa pieniä hikikarpaloita, kun mietit tekemättömien töiden listaa?

Elämme varsin ristiriitaisessa maailmassa, jossa itsensä johtamisen eetos asettaa yhä suurempia vaateita yksilön kyvylle selviytyä tästä kaikesta. Maailma pitää saada valmiiksi vähintään kahdesti vuodessa, ainakin ennen joulu- ja kesälomaa.

Samaan aikaan maailma on ihan yhtä valmis kuin se oli kymmenen tai sata tai jopa tuhat vuotta sitten. Me olemme osa ajassa matkaavaa maailmankaikkeutta, jonka läpileikkaava teema on muutos.

Yksi ihminen ei voi muuttaa maailmankaikkeuden suurta kuvaa, mutta yksi ihminen voi vaikuttaa siihen mihin hän käyttää aikansa. Vanha viisauskin sanoo, ettei kellään meistä ole, hetkestä toiseen, enempää kuin tämä hetki.

Niinpä näin kesän kynnyksellä kysymme kaikilta rohkeilta johtajilta ainoastaan:
Miten sinä aiot tehdä tästä kesästäsi – tässä ja nyt – ainutlaatuisen?