Aitoja tuloksia, rohkeita muutoksia

Miten pärjätä kilpailussa, kun markkinanäkymät ovat heikot? Miten johtajana on mahdollista kääntää organisaatioon levinnyt kriittinen puhe, melankolia, odottaminen ja ”ihan ookoo”-tekeminen toiminnaksi ja hyväksi energiaksi?

Yhteiskunnallisessa keskustelussa puhutaan työn tuottavuuden parantamisesta, joka saattaa herättää tunteen ”poliitikkojen jorinoista”. Mutta itseasiassa tuossa ajatuksessa on mukana vahva totuuden siemen. Bottom line on: Miten saada aikaan enemmän vähemmällä henkisellä puristuksella ja pakolla?

Aitous ja rohkeus on johtamisen päämäärä, johon pyritään, jotta saadaan organisaatiossa aikaan nopeitakin muutoksia ja vahvistetaan koko organisaation yhteensä aikaansaamia tuloksia. Tarkoitus on saada koko organisaatio tekemään tehokkaasti ja hyvällä vireellä töitä, ideoimaan, kehittämään ja saamaan aikaan tuloksia.

Jollei aitoutta (=ihmiset priorisoivaa, muutosjoustavaa ja älykästä tunteiden johtamista) ja rohkeutta (=vahvaa johtamista, kykyä ottaa riskejä ja näyttää suuntaa) oteta yhtä aikaa tavoitteeksi, vaarana on, että organisaation saavuttamat tulokset nyt ja tulevaisuudessa jäävät ohuiksi: Työn tuottavuutta ei voida kasvattaa enää ruuvia kiristämällä tai säästötoimenpitein. Tämä johtuu siitä, että organisaatio koostuu ihmisistä, joiden tekoja ohjaavat paitsi ääneen sanotut, myös piilotetut motiivit ja tunteet. Usein (niin yksilön kuin organisaationkin) erinomaisen suorituksen este löytyy ihmisen pään sisältä: hyväkin tavoite, jonka tekijät ääneen sanoen ottavat työn alle, saattaa jäädä toteutumatta jos tavoitteen saavuttamiseen liittyy ristiriitaisia motiiveja ja tunteita, mitä ei käsitellä sopivan empaattisesti ja viisaasti.

Todellinen riski aitouden ja rohkeuden kehittämättä jättämisessä on siinä, että koko organisaatio ikäänkuin pysähtyy tunnemuuriin odottamaan ”jotain parempaa”. Organisaatiossa merkkejä pysähtyneisyydestä ovat turvallisuuden tavoittelu ja riskien välttäminen (mm. ei investoida tarpeeksi), jatkuvan säästämisen kierre, henkinen tyytyminen nykytilaan (eli ”onnellisuusharha”), virheitä ja vastuuta vältellään ja päätöksiä ei tehdä vaan vastuuta pyritään delegoimaan ylöspäin johtajalle. Tälläiseen pysähtyneisyyteen tarvitaan reilua ravistelua – onko todella virittetty koko organisaatio ja sen huippupotentiaali etsimään uusia mahdollisuuksia ja toimiiko organisaaation kokonaisuus yhdessä niin, että sinä johdat organisaatiosi kilpalijoita parempaan tulokseen?

Aito ja rohkea – missä sinä ja organisaatiosi olette juuri nyt?

Kun luet alla olevia aidon ja rohkean johtajan kuvauksia, mieti itseäsi ja oman organisaatiosi johtajia: Missä te olette vahvoja, missä on kehitettävää?

Aito johtaja saa ihmiset kiinnostumaan ja suuntaamaan voimavaransa tavoitteiden suuntaan, sillä hän on vahva ja tunneälykäs vuorovaikuttaja. Toisin sanoen, hänellä on vahva tietämys itsestä ja muista, hän tunnistaa ja hyväksyy itsensä ja muiden erilaisuuden ja ennenkaikkea luottaa itseensä tunteiden johtajana. Asenteen tasolla tämän voi havaita avoimuutena mahdollisuuksille, kiinnostuksena ihmisiin ja uskona ihmisiin ja muutoksiin. Aito johtaja ”kuulee, kuuntelee, kannustaa, kertoo tarinoita ja saa ihmiset mukaan.”

Rohkea johtaja taas on vahva suunnannäyttäjä ja toimeenpanija, joka tarttuu tilaisuuksiin, toimii ja saa aikaan muutoksia itsessään ja muissa. Rohkea johtaja kuulee eri sidosryhmien tarpeet asiakkasta henkilöstöön ja tarttuu niihin, luo suunnan, on sitkeä ja muutosjoustava sekä rakentaa vahvuuksille. Ennenkaikkea rohkea ei epäröi uudistaa toimintaa, tuotteita, strategiaa, suunnitelmia – eikä hän mieti kahdesti investoidako ihmisiin, sillä hän tietää sen maksavan itsensä takaisin.

Aitouden ja rohkeuden varaan rakentuu parhaimmillaan kestävä, toimiva ja joustava johtamisen tapa, jossa ongelmista selvitään, ihmisten on hyvä olla, kustanuksia ei hukata ”höpö-höpö tykyilyihin” ja koko organisaation fokus on tekemisessä – ja tulosta syntyy. Vain toisen osatekijän haltuunotto ei takaa hyvää lopputulosta – toiminnan kehittymiseen tarvitaan näiden osatekijöiden riittävän tasavahvaa haltuunottoa. Onkin syytä jopa raadollisen rehellisesti tunnistaa ja tunnustaa omat vahvuudet ja heikkoudet, sekä saada ne toimimaan yhteen niin, että kehittymistä tapahtuu ja muutos johtamisessa mahdollistuu.

Kuulostaako jopa liian hienolta? Älä huoli.

Aitous ja rohkeus saattavat kuulostaa hienoilta sanoilta, mutta itse asiassa kyse on hyvinkin opittavista asioista: tunne- ja muutoksen johtamisen taidoista. Nuo taidot kun itsestään löytää ja niitä kehittää, tuntuu muutos niin itsessä kuin organisaatiossakin ei vain pakkopullalta vaan saavutettavissa olevalta ja mielenkiintoiselta matkalta. Aitouden ja rohkeuden kehittämisessä olennaista on mutos- ja tunnetaitojen ohella kiinnostava viestintä ja toimiva vuorovaikutus.

Minä uskon, että sinun on mahdollista kehittyä erinomaiseksi tunteiden johtajaksi – uskotko sinä?

Aidoksi ja rohkeaksi johtajaksi haluavan kannattaa myös osallistua seuraavaan aamiaisherättelyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *